Sléz maurský je dvouletá až víceletá rostlina. Dorůstá výšky až jednoho a půl metru. Má laločnaté listy s dlouhou stopkou. Celá rostlina je řídce ochlupená. Kvete nádhernými růžovofialovými květy. Plod dozrává na okrouhlý, plochý diskovitý plod, rozpadající se na několik jednosemenných částí, označovaných jako tvrdky. Pochází ze Středomoří a severní Afriky. Dnes roste i v Evropě a pěstuje se i u nás. Vyskytuje se na loukách, mezích, podél cest, na rumištích i skládkách, pastvinách, podél řek.
Sléz nať obsahuje slizy, třísloviny, silice, šťavelan vápenatý, pektin a cukry.
Sléz nať přispívá k normální činnosti hltanu, dýchacích cest a střevního traktu. Napomáhá normálnímu trávení.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku natě slézu zalijte 250ml vroucí vody a přikryté nechejte 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy Boží koláčky, homůlky, chlebíčky, koláčky, knoflíčky, sleží, slíz, slíž, syrečky nebo zaječí sléz.