Sezam indický je jednoletá bylina s jednoduchými listy a zvonkovitými květy bílé či růžové barvy. Plodem sezamu jsou tobolky, které za zralosti pukají a uvolňují drobná semena. Ta se používájí jako koření. Sezamová semínka mohou mít různou barvu, nejběžnější je krémově bílá barva. Pěstuje se hlavně v Indii, Číně, v Barmě či Mexiku.
Sezamová semínka obsahují beta karoten, thiamin, riboflavin, niacin, sacharidy, vlákninu, tuk a proteiny. Dále lignany, sesamin, pinoresinol a lariciresinol. Z minerálních látek jsou zastoupeny hořčík, vápník, zinek, fosfor, draslík a železo.
Sezam je díky ořechové příchuti velmi oblíbený v kuchyních po celém světě. Přidává se do pečiva, cukroví, salátů a sladkostí. Používá se také olej vylisovaný se semen a sezamová pasta.
Dávkování: 4 lžičky denně.
Tato bylina je známa také pod názvy cizí konopí, sesamová semínka nebo sezam.