Rooibos jsou fermentované listy rostliny Čajovníkovec kapský. Je to vytrvalá rostlina s drobnými jehličkovitými listy, která dorůstá do výšky jednoho metru a roste jen na malém území v Jižní Africe. Pro řadu generací je tamtéž oblíbeným nápojem a v poslední době získává oblibu i ve zbytku světa. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (bez přidání cukru) a mírně ořechová.
Rooibos obsahuje třísloviny, stopové prvky a minerály – železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík, vápník a další. Neobsahuje žádný kofein.
Rooibos patří mezi antioxidanty, tudíž pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku fermentovaného rooibosu zalijte 250ml vroucí vody a nechejte 3-5 minut vylouhovat. Potom přeceďte. Je možné i krátké povaření.