Pýr plazivý je vytrvalá tráva s poléhavým, bledým oddenkem a mnohými výběžky. Vytváří skupiny nebo rozsáhlé porosty. Setkat se s ním můžeme na polích, rumištích, u cest, na úhorech, v zahradách.
Pýr obsahuje inositol, minerální soli (hlavně draselné), sacharidy, sliz, silice s agropyrenem kyselinu křemičitou, polyfruktózu, inulín, triticin, saponiny, enzym mesoinosit a jiné látky.
Pýr přispívá k normální funkci močového měchýře, dolních močových cest a ledvin.
Příprava odvaru: Jednu čajovou lžičku pýru vsypte do 1/4 litru studené vody, přiveďte k varu a krátce povařte. V zakryté nádobě nechejte 15 minut odstát a potom přeceďte. Odvar připravujte vždy čerstvý.
Pije se 1 - 2 x denně.
Tato bylina je známa také pod názvy koření travní, pejr, pejř, pejřavka, pejří, pejřka, pepřavka, plazivka, polní planá pšenice, psí tráva, pýřavka, tráva, travní kořen nebo věchtoví.