Petržel zahradní je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří pouze růžici přízemních listů a teprve druhý rok vyrůstá květonosná dutá, v horní části rozvětvená lodyha, vysoká až 1 metr. Hlavní kůlový kořen je obvykle jednoduchý nebo jen málo větvený, vřetenovitý. Listy přírodních forem jsou úkrojkovité, v obrysu trojúhelníkové, ale šlechtěním vznikla řada forem s listy hluboce dělenými a různě kadeřavými. Plody jsou dvojnažky. Nejčastěji používanou částí rostliny je kořen, který se sklízí v roce výsevu.
Petržel kořen obsahuje vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako jsou draslík, fosfor, hořčík, železo nebo vápník. Hlavní účinnou látkou jsou silice, zejména apiol a terpeny.
Petržel má velmi široké uplatnění v kuchyni. Hodí se do polévek, omáček apod.
Petržel přispívá k normální činnosti ledvin.
Tato bylina je známa také pod názvy petržel starý, pastinák setýapich obecný, apich zahradní, koření petruželové, malý petržel, mladýpetržel, perašín, petruška, petruž, petružel, petruželka, petržílka nebo petržlen.