Perila křovitá je bylina rostoucí do výšky někdy až 100 cm. Stonek rostliny je chlupatý, čtverhranný. Listy jsou zelené s růžovým nádechem na rubu, protistojné, oválné, zoubkaté, 8-12 cm dlouhé, 5-9 cm široké se špičatým koncem a dlouhým řapíkem. Květy jsou drobounké, fialové, vyrůstají na koncích větviček a objevují se od srpna do září. Plodem je asi 2 mm velký, šedohnědý schizokarp. Semena jsou jemná, oválná a tvrdá s rozličnými barvami. Perilla pochází původem z Číny nebo Indie, kde se dodnes hojně vyskytuje v nadmořských výškách do 1 200 metrů nad mořem. Hlavními zemědělskými producentskými zeměmi perilly jsou Čína, Indie, Japonsku, Korea, Thajsko a další východoasijské země. Rostlina však může růst a snáší mírná pásma Evropy a Severní Ameriky. Je rovněž dekorativní rostlinou.
Listy Perily obsahují flavonoidy, deriváty kyseliny kávové a éterický olej.
Perila křovitá přispívá k zachování normální činnosti dýchacího systému, extrakt z jejích listů navíc příznivě ovlivňuje produkci cytosinů a specifických protilátek.
Své uplatnění najde i v kuchyni, kde se přidává do různých pokrmů, hodí se k masu, rybám a do salátů.
Příprava odvaru: 1 polévkovou lžíci listů perily zalijte 750ml studené vody a přiveďte k varu. Povařte 8-10 minut a nechejte odstát do vychladnutí. Potom přeceďte. Rozdělte na tři části a ty užívejte běhme dne.
Tato bylina je známa také pod názvy Zi su nebo Černá kopřiva.