Pepřovník je tropická stálezelená liána, která ovíjí stromy. Při pěstování dosahuje délky 4 metrů, ve volné přírodě až 15 m. Rostlina se větví do mnoha tenkých větviček, ze kterých vyrůstají listy. Plody o velikosti 5 až 6 mm rostou v hroznech. Bobule jsou zelené a při dozrání červenají. Sušené bobule mohou mít různé barvy a velikosti. Existuje několik barevných druhů pepřů, ovšem jedná se o stejné bobule pepřovníku, které se rozdílně suší a připravují. Bílý pepř se získává tak, že se bobule sklízejí až jsou zcela zralé (červené), kdy se vnější dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva odstraní drcením a třením, bílé zrno se znovu suší a jeho konečná barva je žlutošedá. Chuť a vůně bílého pepře je daleko jemnější, než je tomu u pepře černého. Pepřovník se v dnešní době pěstuje na plantážích a může se dožít až 60 let. Největší světoví pěstitelé jsou Vietnam, Indie, Indonésie, Srí Lanka, Filipíny, Brazílie. Pepř je ceněným kořením již od starověku.
Pepř obsahuje pryskyřice dodávající peprnou chuť, aromatické silice od nichž pochází osobitá vůně a alkaloid piperin.
Pepř přispívá k normálnímu trávení a činnosti nervové soustavy i dýchacího sytému. Jedná se o antioxidant, takže chrání buňky před oxidativním stresem. Lze jej vyzkoušet pro kontrolu tělesné hmotnosti, má pozitivní vliv na játra i pohlavní zdraví žen. Blahodárně působí také na oběh v jemných krevních cévách a kapilárách, napomáhá uchovávat normální stav pokožky.
V kuchyni má nezastupitelné místo. Ochutí jakékoliv slané pokrmy. Využívá se hlavně při přípravě omáček, polévek, masa, zeleninových jídel a salátů.