Ožanka je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky okolo 30 cm, má čtyřhrannou lodyhu, vstřícné listy pokryté chloupky a půvabné květy, které mohou mít narůžovělý, fialkový či bílý odstín. Plodem je tvrdka. Vyskytuje se v jižní a střední Evropě, v Turecku, Íránu, ale roste také v severozápadní Africe. U nás se jí daří v teplejších oblastech, v Česku ji najdeme například v Českém krasu, Povltaví a na jižní Moravě.
Ožanka obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, cholin, laktony, tanin, glukosidy, flavonoidy, sculattarin, teucrioresin a další látky.
V současnosti se používá zejména v podobě obkladů či v koupelích.
Příprava odvaru: 1 polévkovou lžíci natě ožanky zalijte 1 litrem vody a povařte 5-15 minut. Nechejte 15 minut vylouhovat a potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle.