Ostropestřec mariánský je bylina, která má lidovém léčitelství již dlouholetou tradici. Na pohled je velmi podobný obyčejnému bodláku.
Ostropestřec obsahuje bílkoviny, rostlinné oleje, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamín E. Důležitou látkou je také nerozpustný silymarin.
Ostropestřec příznivě působí zejména na činnost jater.
Ostropestřec mletý je mletý tak, aby v něm byl zachován právě co nejvyšší obsah sylimarinu a teplota při mletí nepřesahuje 40°C. Jsou zachovány pracovní postupy zajišťující vysokou kvalitu zpracovávaného produktu. Upozorňujeme, že mletá semena mají kratší trvanlivost, než celá semena ostropestřce.
Doporučuje se užívat po kávové lžičce 2x denně na lačno.
Tato bylina je známa také pod názvy bejlí panny Marie, bodlák, bodlák mariánský, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel nebo volčec.