Ostropestřec mariánský je bylina, která má lidovém léčitelství již dlouholetou tradici. Na pohled je velmi podobný obyčejnému bodláku.
Ostropestřec obsahuje bílkoviny, rostlinné oleje, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamín E. Důležitou látkou je také nerozpustný silymarin.
Ostropestřec příznivě působí zejména na činnost jater.
Příprava odvaru: 1 polévkovou lžíci zalijte večer ½ l studené vody a ráno 5 minut povařte a nechejte 10 minut vylouhovat. Tento odvar máte na celý den. Pijte 3x denně mezi jídly.
Nedoporučuje se užívat v druhé polovině těhotenství a při silně zvýšeném krevním tlaku.
Tato bylina je známa také pod názvy bejlí panny Marie, bodlák, bodlák mariánský, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel nebo volčec.