Tato položka není aktuálně dostupná. Tuto položku bohužel nemáme nyní skladem a není znám termín další dodávky. Máte-li zájem o bližší informace, kontaktujte nás. |
Ořešák královský je mohutný rozložitý listnatý strom. Kmen má šedou, hladkou a později rozpraskanou kůru. Listy jsou složené z 5 protáhlých, obvejčitých, na okraji jemně pilovitých lístků. Květy vyrůstají v jednopohlavných květenstvích bez korunních lístků. Samčí květy tvoří převislé jehnědy žlutozelené barvy. Samičí květy jsou malé a rostou samostatně. Plodem je oříšek ve vysychavé, rozpadavé češuli - "vlašské ořechy". Místem původu je východní Evropa a Čína. Vyskytuje se na slunných místech, v údolích, na březích potoků a řek.
Ořešák list obsahuje naftochinon juglon, třísloviny, flavonoidy, kyselinu elagovou, silice, karotenoidy, vitamin C, hořčiny aj.
Ořešák patří mezi antioxidanty, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá k normální činnosti gastrointestinálního traktu a střev, kdy ovlivňuje mimo jiné pravidelnost. Pozitivně působí rovněž na hladinu glukózy v krvi, stejně jako na hladinu lipidů v krvi. V neposlední řadě jej lze vyzkoušet i pro normální funkce ledvin.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku listů ořešáku zalijte 250ml vroucí vody a přikryté nechejte 10-15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy chřapáč, chřapáči, Jovišův žalud, Jupiterův žalud, kamenáč, kameňák, kameník, křapáč, křapák, křapky nebo ořechy královské.