Ořešák královský je mohutný rozložitý listnatý strom. Kmen má šedou, hladkou a později rozpraskanou kůru. Listy jsou složené z 5 protáhlých, obvejčitých, na okraji jemně pilovitých lístků. Květy vyrůstají v jednopohlavných květenstvích bez korunních lístků. Samčí květy tvoří převislé jehnědy žlutozelené barvy. Samičí květy jsou malé a rostou samostatně. Plodem je oříšek ve vysychavé, rozpadavé češuli - "vlašské ořechy". Místem původu je východní Evropa a Čína. Vyskytuje se na slunných místech, v údolích, na březích potoků a řek.
Ořech oplodí obsahuje karbonové kyseliny, chinony, terpeny, flavonoidy, třísloviny, vitaminy a provitaminy a stopové prvky (draslík, fosfor, hořčík).
Ořech oplodí je antioxidant, tudíž pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Podporuje přirozenou obranyschopnost organizmu a jeho odolnost. Napomáhá správnému metabolismu lipidů, čímž ovlivňuje jejich hladinu v krvi. Dále ho lze vyzkoušet pro normální činnost ledvin a střevního traktu (pravidelnost).
Příprava odvaru: 1 čajovou lžičku oplodí ořechu zalijte 250ml vody. Přiveďte k varu a vařte 8-10 minut. Nechejte odstát a potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy chřapáč, chřapáči, Jovišův žalud, Jupiterův žalud, kamenáč, kameňák, kameník, křapáč, křapák, křapky nebo ořechy královské.