Mochyně peruánská je až dva metry vysoká bylina. Patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru a Guatemaly. Je to impozatní dekorativní rostlina, jejíž plody jsou navíc velmi chutné. Mají příjemnou lehce sladkokyselou ovocitou osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná limetky, či pomeranče. Voní po karamelu.
Používá se k výrobě marmelád, zmrzliny, pudinků, dezertů, ovocných směsí atd.
Sušené plody Mochyně peruánské obsahují pektin, rutin, betakaroten, malé množství cukrů (má nízký glykemický index), vitamíny A, B, a vysoký obsah vitamínu C. Dále obsahuje minerály fosfor, draslík a vápník.
Dávkujeme 10g až 40g denně ve 2-3 dávkách po jídle.
Tato bylina je známa také pod názvy Goldenberries, Incan Berries, aquaymanto, exotické rozinky, capuli, pasa capuli, harankaš, indiánské bobule nebo inky.