Ječmen obecný patří k nejstarším zemědělským plodinám. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. Zejména ozimý ječmen je používán ke krmným účelům, jarní k výrobě sladu či krup.
Mladý ječmen (zelený) je považován, tak jako chlorella či spirulina, za super potravinu. Obsahuje aminokyseliny, esenciální aminokyseliny,minerály(draslík, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, mangan), vitamíny A, B1, B2, B6, kyseliny listovou a pantotenovou, zinek.
Mladý ječmen působí jako antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Lze ho považovat za celkové tonikum vitaminů a minerálních doplňků z přírodního zdroje.
Lze ho konzumovat jako nápoj nebo ho využít v pokrmech jako jsou saláty či kaše. Teplota pokrmu či vody (džusu) kam mladý ječmen přidáváme by neměla přesáhnout 30°C.
Tato bylina je známa také pod názvy Zelený ječmen nebo Barley grass.