Máta peprná je silně aromatická vytrvalá bylina. Má chlupatou lodyhu, až 75 cm vysokou. Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, ostře pilovité, skoro celokrajné, mají až 10 mm dlouhý řapík. Čepel je poněkud pýřitá, asi 8 cm dlouhá, žláznatě tečkovaná, na líci tmavozelená, na rubu světlejší. Máta je rozšířena téměř po celém světě.
Máta peprná obsahuje silice (mentol, menton, mentofuran), třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.
Máta peprná přispívá k normální činnosti trávicí soustavy a střev, působí proti nadýmání. Napomáhá udržovat zdravá játra a žlučník. Máta peprná ovlivňuje pozitivně také normální funkce dýchacího systému, srdce a v neposlední řadě i močových cest a prostaty. Lze ji vyzkoušet pro zdravý spánek a relaxaci, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
Mentol či silice se hojně využívají v ústní kosmetice a v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
Příprava nálevu: 1-2 čajové lžičky natě máty peprné zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy balšám, balšám zahradní, balšán, bylina matky Boží, fefrminc, fefrmincka, fefrmint, koření fefrmincové, máří list, máta pepřová, máta římská, máta saracénská, máta větrová, máta zahradní, minta, náma, nána, nátkové koření, peprnej balšám, promincel, větrná bylina, větrová bylina, větrová zelina, větrové koření nebo ženská máta.