Máta kadeřavá je až 1m vysoká bylina s hustě rozvětveným stonkem. Listy jsou přisedlé nebo krátce řapíkaté a mají podlouhle vejčitý až kopinatý tvar se zubatým okrajem. Drobné květy mají bělavě fialovou barvu a skládají se do vrcholových lychoklasů. Bylina má charakteristické aroma. Pěstuje se zejména v mírném pásmu.
Máta kadeřavá obsahuje carvon, menthol, limonen, monoterpeny, flavonoidy a třísloviny.
Máta kadeřavá přispívá k normálnímu trávení a činnosti střev. Dále je možné mátu kadeřavou využít v kuchyni např. při dochucení domácích limonád a dalších studených a teplých nápojů.
Příprava nálevu: 1-2 čajové lžičky natě máty kadeřavé zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy balšám, balšínek, balšán kadeřavý, balšán kudrnatý, balšán zahradní nebo kučeračka.