Lékořice je až metr a půl vysoká rostlina s hustě rozvětvenými kořeny. Původně lékořice rostla v zemích kolem Středozemního moře. V našich končinách se začala pěstovat až v 16. století díky michům z benediktinského řádu.
Kořen lékořice obsahuje fytoestrogeny, flavonoidy a glycyrizin, díky kterému vyniká velkou sladkostí.
Kořen lékořice se tradičně používá při nachlazení. Přispívá také k normálnímu trávení. Hlavní uplatnění v současné době má při výrobě cukrovinek (pendrek) a likérů.
Nálev z lékořice se nedoporučuje k pití těhotným a kojícím ženám.
Příprava nálevu: 1-2 čajové lžičky přelijte 250ml vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Potom přeceďte. Stačí dva šálky nálevu denně po dobu maximálně šesti týdnů.
Tato bylina je známa také pod názvy likořice, osládeř, sladké dřevo, sladké koření, sladké žíly, sladký kořen nebo sladovka lékořina - extrakt z kořene lékořice lysé.