Lapacho je stálezelený strom nebo keř s červenou kůrou. Má lesklé elipsovité listy a zvonkové květy. Plodem je tobolka, uvnitř které se ukrývají okřídlená semena. Strom je nejkrásnější v době svého rozkvětu, kdy je prakticky celý pokrytý velkým množstvím půvabných květů nachového odstínu. Pochází ze střední Ameriky a je rozšířeno od Mexika až po Peru.
Lapacho obsahuje lapachol, vanilin, furan, organické kyseliny, saponiny, katechiny, bioflavonoidy, některé vitaminy skupiny B a také vitamin C, provitamin A, z minerálních látek vápník, draslík, hořčík, fosfor, z mikroprvků potom hlavně křemík, cín a mangan.
Lapacho působí jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Napomáhá udržovat normální stav ledvin (vylučování) s krevní tlak. Přispívá k přirozené obranyschopnosti - odolnosti organizmu a mikrocirkulaci. Je možné ho použít k relaxaci - navození spánku.
Příprav odvaru: 2 čajové lžičky Lapacha vložte do 1 l vroucí vody a vařte 5-10 minut. Potom odstavte a nechejte 20-30 minut vylouhovat. Následně přeceďte.
Tento nápoj by se pro svou účinnost neměl používat déle než 3 týdny v kuse.