Kurkumovník dlouhý je trvalka, která má zduřelý článkovaný oddenek. Ten je uvnitř sytě žlutý až žlutooranžový. Mezi dlouze řapíkatými listy vyrůstá klas světle žlutých květů. Plodem je mnohosemenná tobolka. Za původní domovinu kurkumy bývá považována jižní Asie. Jejím největším producentem je aktuálně Indie, ale hojně je pěstována i v jihovýchodní Asii
Kurkuma obsahuje silici, limonen, kamfen, alfa- a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin či škrob.
Kurkuma má široké uplatnění v kuchyni, zejména té indické. Je součástí světoznámého kari koření.
Kurkuma má blahodárný vliv na imunitní systém člověka a působí rovněž jako antioxidant, kdy chrání buňky před tzv. volnými radikály. Přispívá rovněž k normální funkci jater a správné činnost kardiovaskulárního systémů, má příznivý vliv na krevní oběh. Za pozornost stojí fakt, že udržuje normální stav kloubů a kostí, podobně pozitivně působí také na trávení, dýchací a nervový systém. Dokonce se podílí také na zachování normálního stavu pokožky.
Tato bylina je známa také pod názvy cicvárový kořen, cina, citvárový kořen, indický šafrán, kurkum, kurkuma, kurkuma dlouhá, nepravý šafrán, zázvor žlutý nebo žlutý kořen.