Kolombo je sušený kořen chebule srdčité. Je to popínavý keř s vytrvalým podnožem, dorůstající do velké výšky a často dosahující až k vrcholkům stromů. Má velké listy ve tvaru dlaně, malé zeleno-bílé květy, na samostatných rostlinách samčí a samičí květy a kulaté, masité plody. Pochází z deštných pralesů východní Afriky, zejména Mosambiku a Madagaskaru. Pěstuje se také v jiných tropických oblastech.
Kolombo obsahuje izochinolinové alkaloidy (zejména palmatin, kolumbamin a jatrorrhizin), hořké zásady diterpenu, sliz a těkavý olej.
Kolombo má příznivý vliv na imunitu neboť působí jako antioxidant, což znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. Přispívá k normálnímu stavu kloubů a pokožky. Napomáhá normální funkci jater, močových cest a dýchacího systému. Může být prospěšný pro svůj duševní a adaptogenní účinek, k udržení optimální hladiny cukru v krvi a správnému metabolismu lipidů.
Příprava odvaru: 1 čajovou lžičku kořene kolomba zalijte 250ml studené vody a přiveďte k varu. Vařte 15 minut a potom přeceďte. Pije se 2x denně.
Matečná rostlina je známa také pod názvem guduchi.