Kmín kořenný náleží do čeledi miříkovitých. Jedná se o rostlinu dorůstající až do výšky jednoho metru, která má málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Tím je složený okolík s množstvím drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se nepříliš větví, listy jsou zpeřené a uspořádány do kříže. Ve volné přírodě se lze s kmínem kořenným setkat hlavně na loukách, mezích, v příkopech, na okraji polních cest, podél plotů a podobně. Jedná se o jedno z nejstarších koření. Používá se ke kořenění chleba, brambor, do omáček, salátů, při pečení atd. Své uplatnění najde v konzervárenství a likérnictví.
Kmín obsahuje silice, zejména o silice karvonu a limonenu, bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, draslík a dokonce i beta karoten.
Kmín přispívá k normální činnosti trávení a příznivě ovlivňuje hladinu lipidů v krvi. Napomáhá správnému fungování imunitního systému a vyzkoušet jej mohou také maminky pro bezproblémový průběh kojení.
Příprava odvaru: 1 čajovou lžičku kmínu zalijte 250ml vody a nechejte převařit. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy kmín luční, kmín krámský nebo raška.