Kakost smrdutý je rostlina, která dorůstá výšky až 40 cm. Její lodyha má naduřelá, charakteristicky nachově zbarvená kolénka. Listy jsou vstřícné a řapíkaté. Drobné květy jsou karmínově červeně až růžově nachově zbarveny. Plod má zvláštní tvar, odborníky nazývaný zobanitý. Roste v celé Evropě, zasahuje až do Číny a Japonska. Rovněž roste v Severní Africe, na Kanárských ostrovech a v části Severní Ameriky. U nás na něj můžeme často narazit zejména v listnatých a jehličnatých lesích, dále v parcích, na zdích, železničních náspech, okolo lesních potoků.
Kakost obsahuje geraniin, silice, třísloviny, pryskyřice, organické kyseliny a geraniovou červeň.
Kakost napomáhá udržovat sexuální zdraví.
Příprava macerátu: 2 lžíce natě kakostu zalijte 500ml studené vody a nechejte 8 hodin macerovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.