Jaterník podléška je vytrvalá nízká bylina rostoucí v listnatých lesích mírného pásma Evropy. Je to nízká, 5 až 25 cm vysoká vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají přízemní, dlouze řapíkaté, hluboce vykrojené celokrajné listy, listová čepel je rozdělena na tři vejčité laloky. Jsou tmavozelené, naspodu světlejší a jemně plstnaté, ve stáří jsou kožovité a lysé. Staré listy přezimují, mladé vyrůstají až po odkvětu. Kvete modře brzy na jaře. Plodem je zobovitá nažka.
Jaterník obsahuje olej anemol, dále protoanemonin, amulsin, třísloviny, antokyany, sacharosu, emulsin, saponiny, invertin a další.
Příprava nálevu: 1 lžíci natě jaterníku zalijte 250ml vroucí vody a nechejte 20 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy anemonka, fialky, herba artetika, hranice, jaterní bylina, jaterní zelina, jaterník, jaterník modrý, jaterník přespolní, jaterník trojlistý, jatrní bylina, jatrník, játrovka, kuří dřístka, kuří řiť, kuřiřiť, lesní fialka, modráček, modří, námořník, plicník, podléska, podléstka, podléštka, podlíska, podlístka, podliška, podlištka, polský mák, porostnice, primula, psí fialka, pudlíštka, sisi, sisíčko, sosí, srdíčko, suchořitka, trifolium aureum nebo trinitas.