Jasmín pochází z Indie a Číny. Dnes se pěstuje v okolí Středozemního moře ve Španělsku, Francii, Egyptě, Alžírsku, Maroku a v dalších zemích. Typické jsou hvězdicovité květy bílé barvy s jedinečnou sladkou vůní. Květy se rozevírají a především sbírají i zpracovávají pouze v noci, kdy je jejich aroma nejsilnější.
Jasmín obsahuje polyfenolické katechiny, esenciální oleje, benzylacetát, citronellol, linalool, benzyl alkohol, geraniol, geranial, cis-jasmon, metyl anthranilát, indolové eriváty a v menším množství také kresoly, farnesol, hexenyl benzoát, eugenol, isohytol, phytol, nerol, nerolidol, ceosol, benzoová kyselina a benzaldehyd a terpineol.
Květ jasmínu bývá součástí čajových a bylinných směsí. Používá se v aromaterapii a při výrobě voňavek.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku květu jasmínu zalijte 250ml vody teplé 95°C, nechejte vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy čaj jasmínový, čemín, čenín, šešmín nebo jasmín smabac.