Dangshen je vytrvalá liána dorůstající 2-3 metrů. Její stonek je tmavě fialový s řídkými chloupky. Lístky jsou oválné, zašpičatělé s jemnými chloupky na povrchu. Květy má zvonkovitého tvaru, zelenožluté barvy s jemnými růžovými tečkami zespodu. Plodem je tobolka s velkým množstvím drobných semen. Dangschen pochází z jihovýchodní Asie, Japonska a Číny.
Kořen Dangshenu obsahuje saponiny, slizy, vitamíny (zvláště B1 a B2), minerály (hlavně draslík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, molybden), organické kyseliny, třísloviny, polysacharidy (zejména inulin, fruktóza), pryskyřice, alkaloidy (codonopsin, codonopsinin, perlolyrin). Dále obsahuje také látky na bázi sterolů a triterpenů, taraxerol, friedelin a další. Volné aminokyseliny jsou z větší části zastoupené threoninem, kyselinou asparagovou, izoleucinem, alaninem, asparaginem, glycinem, serinem, valinem, prolinem a glutoaminem.
Příprava odvaru: 1 čajovou lžičku kořene dangshenu zalijte 250ml vody a vařte 15 minut. Potom přeceďte. Pije se 2 krát denně před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.
Tato bylina je známa také pod názvy danšen, danshen, dangshen, dang shen nebo tang-šen.