Chrpa polní je modře kvetoucí jednoletá bylina. Roste hlavně na polích, ladem ležících zaplevelených plochách, na suchých mezích, podél cest a na slunných stráních a lesních mýtinách téměř po celém světě.
Chrpa obsahuje anthokyany, flavonoidy, cytosteroly, glykosidy, hořčiny, kyseliny, kumariny, minerální látky, polyeny, proteiny, polyacetyleny, sacharidy, saponiny, sliz, třísloviny, tuky, vitamíny aj.
Příprava nálevu: 1 kávovou lžičku chrpy zalijte 250ml vroucí vody a nechjte v přikryté nádově 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte. Pije se 1-2 krát denně.
Pro vnější použití : 1 polévkovou lžíci chrpy zalijte 250ml vroucí vody a nechejte vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy charba, charpa, charva, jesenec, modráček, modrák, nevaza, neveza, sinokvět, sirokvět, světlák nebo chrpa modrák.