Chmel otáčivý je vytrvalá bylina, obvykle se silným svislým oddenkem a velkým počtem podzemních výhonků.
Šištice chmele obsahují silici s terpenoidy (humulen, myrcen), hořčiny (humulon, lupulon apod.), flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin.
Chmelové šištice jsou účinným antioxidantem, napomáhají chránit buňky před oxidativním stresem. Přispívají k normálnímu trávení a k menopauzálnímu komfortu. Příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. V neposlední řadě je oceníme jejich uklidňují účinek a vliv na dobrý spánek. Nezastupitelné místo má při výrobě piva.
Příprava nálevu: 2 čajové lžičky chmele zalijte 250ml vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Potom přeceďte a můžete osladit medem.
Tato bylina je známa také pod názvy červeňák, humelové šištice, chmelíček, chmelníček, chmelový chřest, pazochy, pazoušky, sladovnické koření, štok, chmelový keř, zeleňák nebo zelené zlato.