Tato položka není aktuálně dostupná. Tuto položku bohužel nemáme nyní skladem a není znám termín další dodávky. Máte-li zájem o bližší informace, kontaktujte nás. |
Rybíz černý je ovocný keř menšího vzrůstu, který je oblíbený pro své drobné jedlé bobule, které jsou velmi chutné. Má laločnaté střídavě uspořádané listy s pilovatým okrajem a hrozny nazelenalých květů, dřevina nemá trny a je silně aromatická.
Roste i divoce, ale spíše se pěstuje na zahrádkách.
Plody černého rybízu obsahují flavonoidy, anthokyany, fenolkarbonocé kyseliny, velké množství vitaminu C, ovocné kyseliny, invertní cukr, pektiny.
Černý bez plod patří mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Přispívá k normálnímu dýchání i ke zdraví svalů a kostí. Je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti a napomáhá vylučování vody z organizmu. Prospívá svalům, kloubům a celému organizmu.
Příprava nálevu: 2 lžičky plodů černého rybízu přelijte 250ml vroucí vody a přikryté nechejte 15 minut vylouhovat.
Tato bylina je známa také pod názvy černá meruzalka nebo smradlavý rybíz.