Černý rybíz je ovocný keř menšího vzrůstu, který je oblíbený pro své drobné jedlé bobule, které jsou velmi chutné. Má laločnaté střídavě uspořádané listy s pilovatým okrajem a hrozny nazelenalých květů, dřevina nemá trny a je silně aromatická.
Černý rybíz list obsahuje flavonoidy, oligomerní proanthokyanidiny, stopy éterického oleje, fenolkarbonové kyseliny, vitamin C.
Černý rybíz podporuje vylučování vody z těla. Hraje roli při kontrole tělesné hmotnosti. Má pozitivní vliv na stav svalů a kloubů. Přispívá k osvěžení organismu, zejména při námaze a stresu. Patří mezi antioxidanty.
Příprava nálevu: 1-2 čajové lžičky listů černého rybízu zalijte 250ml vroucí vody a nechejte 10 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy černá meruzalka nebo smradlavý rybíz.