Borůvka je hustě rozvětvený, nízký keřík (50 cm) s opadavými listy. Vejčitě okrouhlé listy jsou na lodyze uspořádány střídavě, jsou lysé (bez trichomů) s krátkými řapíky. Naopak květy jsou výrazně stopkaté. Mají světle zelenou korunu a zakrnělý kalich. Plodem brusnice borůvky jsou borůvky - černomodré bobule.
Borůvky se vyskytují v celé střední a severní Evropě, v severní Asii a Severní Americe. Roustou na vřesovištích, rašeliništích, v lesích.
Nať Borůvky obsahuje flavonoidy, třísloviny, glukokininy, organické třísloviny, tanin, éterické oleje, sliz, pryskyřici a myrtillin.
Borůvky jsou známým antioxidantem, to znamená, že přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Mají vliv na normální činnost kardiovaskulární, respektive cévní soustavy, lze je doporučit obzvláště v případě takzvaných „těžkých nohou“. Podporují správnou činnost gastrointestinálního traktu a střev. Rovněž mohou napomoci udržovat hladinu glukózy v normě, přispívají k normálnímu metabolismu lipidů a bílkovin. Borůvky by mohl vyzkoušet také ten, kdo chce mít zdravý zrak a klouby.
Příprava nálevu: 2 kávové lžičky natě přelijte 250ml vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Potom přeceďte. Pije se dle potřeby 3-5 krát denně.