Benedikt je jednoletá bylina podobná bodláku. Celá rostlina, dorůstající do výšky asi půl metru, je hustě pokrytá drobnými ostny. Pětihranný stonek je silně větvený, přímý, pevný, v červenofialové barvě. Je bohatě osázený dlouhými, tmavě zelenými listy kopinatého tvaru, se zubatým okrajem a ostny. Lodyha je plstnatá tak, že může připomínat pavučinu.
Benedikt kvete žlutým úborovým květenstvím v období června a července. Úbor trubkovitých květů je obalen listeny s bodlinami. Plodem jsou nažky s chmýrem. Je typický pro oblast kolem Středozemního moře, ale pěstuje se i u nás.
Benedikt čubet je zdrojem tříslovin, silicí, glykosidů, flavonoidů, slizů, taninu, pryskyřice, ale také hořčíku, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B.
Benedikt přispívá k normálnímu trávení a dýchání.
Své uplatnění najde i v likérnictví u tzv. žaludečních likérů.
Příprava nálevu: 1 polévkovou lžíce Benediktu zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte 15 minut v přikryté nádobě vylouhovat. Potom přeceďte. Pije se šálek 2x denně.
Tato bylina je známa také pod názvy čubet, čubet lékařský, krasovlásek nebo požehnaný bodlák.