Artyčok je bylina pocházející pravděpodobně z Malé Asie, v Čechách byla známá již v 16. století. Svým vzhledem připomíná bodlák. Artyčok obsahuje hořčinu cynarin, sliz a tříslovinu, inulin, různé enzymy, relativně hodně vitamínu A, méně vitaminu B, flavonové deriváty (scolymosid, cynarosid) a organické kyseliny.
Artyčok působí jako antioxidant, kdy pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Napomáhá k normální činnosti močových cest, srdce, trávení a funkci střev. Přispívá k normální funkci jater (pročištění) a může být prospěšný při kontrole tělesné hmotnosti.
Příprava odvaru: 1,5 čajové lžičky přelejte 3 dcl studené vody. Přiveďte k varu, vařte 10 minut. Potom nechejte vyluhovat 20 minut a následně přeceďte. Užívá se 2x denně.
Tato bylina je známa také pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlákk, kard, karda, kardy nebo kardunkulus.