Arónie je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Arónie je velice ceněna pro svůj plod obsahující vysoký obsah vitamínů, tříslovin a především silně antioxidačních látek.
Plody arónie – černého jeřábu mají trpkou nasládlou chuť s vysokým obsahem vitamínu C a antokyanů. Antokyany jsou látky nacházející se ve slupce arónie, jenž se vytvářejí spolu s tmavě modrými až černými pigmenty na ochranu plodu před slunečním zářením. Díky těmto látkám Arónie vykazuje vysokou antioxidační aktivitu.
Plod aronie je vhodný i pro diabetiky.
Aronii se doporučuje konzumovat sušenou – tepelně neupravovat. Můžeme ji užívat přímo nebo rozmixovat a vyrábět silné antioxidační džusy, či s mlékem koktejly. Při užití v nápojích a přidáním malého množství cukru se ztrácí trpkost a vystupuje úžasná specifická chuť připomínající borůvky.
Denní dávka sušeného plodu Aronie je 1-2 čajové lžičky.
Tato bylina je známa také pod názvy aronie černoplodá, černá jeřabina, chokeberry nebo žen-šen Střední Evropy.