Plody anýzu jsou jedním z nejdéle známých koření. Jako koření byl anýz využíván již ve starověku v oblasti Středozemního moře a zmiňuje se o nich i Ebersův papirus 1.500 let před naším letopočtem.
Plody Anýzu obsahují hlavně silici s hlavní obsahovou složkou anetholem, metylchavicol, anisaldehyd, deriváty kyseliny kávové, flavonoidy, kumariny.
Anýz přispívá k normální funkci střevního traktu a k normálnímu trávení. Má příznivé účinky na fungování dýchání. Podporuje chuť k jídlu.
Své uplatnění najde také jako koření v kuchyni.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku anýzových plodů rozdrcených těsně před použitím zalijte 1/4 l vroucí vody a přikryté nechejte 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy anýzový bedrníček, anýzový bedrník, hanýsek, anýž nebo bedrníček menší.