Andělika je statná, až 2 metry vysoká vytrvalá rostlina. Pronikavě voní. Má řepovitý kořen. U anděliky plodu se jedná o sušené plody (nažky) anděliky lékařské.
Andělika obsahuje silice, třísloviny, tanin, hořčiny, pryskyřice, cukry, pektin, furokuramin a další.
Andělika má příznivý vliv na trávení (chuť k jídlu) a činnost jater (pročištění). Podporuje přirozenou obranyschopnost (odolnost), normální funkci žaludku (pH rovnováha) a dýchání.
Andělika plod najde své uplatnění i při výrobě likérů.
Andělika se nedoporučuje užívat v těhotenství a při kojení, při vysokém krevním tlaku, při zánětech ledvin, žaludečních vředech a vředových onemocněních tlustého střeva.
Příprava nálevu: 1 lžičku anděliky přelijte 0,25 l vroucí vody, nechejte 30 minut louhovat, poté přeceďte. Užívá se obvykle 2-3x denně.
Tato bylina je známa také pod názvy andělička, andělka, andělský kořen, angelika, anjelička, anjelika, děhel, děhel lékařský, děhyl, jakoklika, janoklika, kořen sv. ducha, kořenísv. ducha, koření svatodušní, litvor, svatý kořen, tráva andělů nebo vybolen.