Andělika je statná, až 2 metry vysoká vytrvalá rostlina. Pronikavě voní. Má řepovitý kořen.
Andělika obsahuje silice, třísloviny, tanin, hořčiny, pryskyřice, cukry, pektin, furokuramin a další.
Andělika napomáhá normálnímu trávení (chuť k jídlu) a činnosti jater (pročištění). Podporuje přirozenou obranyschopnost (odolnost), normální funkci žaludku (pH rovnováha) a dýchání.
Andělika se nedoporučuje užívat v těhotenství a při kojení, při vysokém krevním tlaku, při zánětech ledvin, žaludečních vředech a vředových onemocněních tlustého střeva.
Příprava nálevu: 1 lžičku kořene anděliky přelejte 0,25 l vroucí vody, nechejte 30 minut louhovat, potom přeceďte. Užívá se obvykle 2 - 3x denně.
Tato bylina je známa také pod názvy andělička, andělka, andělský kořen, angelika, anjelička, anjelika, děhel, děhel lékařský, děhyl, jakoklika, janoklika, kořen sv. ducha, koření sv. ducha, koření svatodušní, litvor, svatý kořen, tráva andělů nebo vybolen.