Aloisie trojlistá je vytrvalá aromatická rostlina. Pochází z jižní Ameriky, odkud byla do Evropy v 17. století přivezena Španěly.
Aloisei má úzce kopinaté listy a charakteristické světle fialové květy. Již odedávna je oblíbená pro svoji příjemnou citronovou vůni, za kterou vděčí obsaženým rostlinným silicím (např. carvon, citronelol, limonen či geraniol). Z dalších látek obsahuje tanin či flavonoidy. Právě díky jejich obsahu má čaj z aloisie příznivé účinky na naše zdraví.
Čaj z aloisie je nejen zdravý, ale má také lahodnou chuť a velmi příjemnou citronovou vůni.
Pro svoji uklidňující vůni zlepšuje také psychiku. Aloisie se doporučovala také při žaludečních a dýchacích potížích.
Tradičně se doporučuje jedna čajová lžička sušené nati přelít 250 ml horké vody a nechat pod pokličkou odstát. Pod pokličkou necháme cca 10 min. z důvodu obsahu silic - jsou prchavé. Poté vypijeme a takto připravený čaj lze užívat až 3× denně.
Tato bylina je známa také pod názvy citrónový sporýš, citronová verbena nebo klapourek citrovonný.