Acai (český název Euterpe brazilská nebo Kapustoň brazilský) je štíhlá palma s poměrně rozměrnými listy. Vyskytuje se po celé jižní Americe. Z plodů se připravují osvěžující nápoje purpurově červené barvy s oříškovou chutí. Pro přímou konzumaci se Acai používá zejména ve formě prášku získaného z plodů palmy.
Acai je bohaté na komplexní skladbu vitamínů od A, přes B až po C a E. Důležité jsou ale i minerály a stopové prvky - chrom, hořčík, vápník, bór, mangan, měď, draslík a další. Co nás možná překvapí je významné zastoupení omega 3,6 a 9 nenasycených mastných kyselin, stejně tak jako aminokyselin esenciálních.
Konzumace Acai se doporučuje při problémech s vysokým krevním tlakem. Nejen díky obsahu vitamínu C příznivě působí na imunitní systém a proti oxidačnímu stresu. Acai přispívá k normální psychické činnosti a ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Příjem Acai by neměl přesáhnout 3-6 gramů denně. Prášek přidejte rovnou do jídla nebo rozmíchejte ve sklenici vody (200ml).
Tato bylina je známa také pod názvy acai, açaí, acaí, acaizeiro, acaí-do-Pará, asai, ashaí, assaí, cabbage palm, cansin, chonta, guasai nebo kapustoň brazilský.